De seizoenen van ‘niks’

18 april 2024

De seizoenen van ‘niks’

18 april 2024

Je kent ze wel, die tijden waarin het lijkt alsof de hemel zwijgt, waarin onze dromen en verlangens ver weg lijken. Hoe gaan we om met deze seizoenen van schijnbare stilstand?

Laten we eerst erkennen dat ons leven met God niet altijd een constante stroom is van openbaring en groei. Net zoals de natuur verschillende seizoenen doormaakt, zo doorlopen ook wij periodes van bloei en van droogte. In die droge periodes, waarin het lijkt alsof God ver weg is en onze gebeden niet worden beantwoord, vinden we vaak de vruchtbare grond waarin ons geloof wordt gevormd en versterkt.

In Spreuken 8:34 lezen we: “Gelukkig is elk mens die naar mij luistert, dag in dag uit bij mijn woning staat, de wacht houdt bij mijn deur.” Dit herinnert ons eraan dat wachten bij God niet nutteloos is; integendeel, het is een kostbaar geschenk dat we Hem geven – onze tijd, ons vertrouwen. Het proces van wachten vormt ons, maakt ons klaar om de beloften van God te dragen.

We duiken in het verhaal van Jakob uit Genesis 29, waarin hij een heel bijzondere reis doormaakt op zoek naar liefde en vervulling van Gods beloften.
Stel je voor: Jakob, op zoek naar een vrouw, wordt verliefd op Rachel en besluit zeven lange jaren te werken om haar hand te verdienen. Maar tot zijn verbazing eindigt hij uiteindelijk niet met Rachel, maar met haar zus Leah. Een onverwachte wending in het verhaal, nietwaar?
Maar laten we even pauzeren en de situatie vanuit een ander perspectief bekijken. Vanuit het oogpunt van Laban, de vader van Rachel en Leah, was dit misschien niet zo’n gekke zet. Hij hield van beide dochters en wilde rechtvaardigheid. Dus, eerst Leah en dan pas Rachel. Een opmerkelijke keuze die ons doet nadenken over de rollen die het proces en de timing spelen in onze levens.
Leah zou je kunnen zien als beeld van de processen waar we doorheen gaan in het leven.
Wat echter nog interessanter is, is wat er gebeurt na deze onverwachte wending. God ziet dat Leah ongeliefd is en opent haar baarmoeder, terwijl Hij de baarmoeder van Rachel sluit. Dit vertelt ons iets heel belangrijks: God wil dat we ons proces omarmen, net zoals Hij Leah omarmde.

Als je gaat leren je proces lief te hebben dan ga je vrucht dragen, je zult meer zien van Hem (Ruben), meer van Hem horen (Simeon), meer verbonden zijn met Hem (Levi) en Hem prijzen ongeacht de omstandigheden (Juda). (Dit zijn de eerste 4 kinderen van Jakob en Leah met hun betekenissen.)
Dit zodat wanneer jouw Jozef geboren wordt, jouw belofte, dan zul je in staat zijn hem te dragen. 
We worden aangemoedigd om ons proces lief te hebben, want het draagt vrucht. Hoe moeilijk en uitdagend het ook mag zijn.

Uiteindelijk is het vaak het proces dat ons leidt naar de grootste zegeningen van God. De echte grote belofte kwam door Leah, door Juda, naar Jezus. Dus laten we ons proces omarmen, want wie weet welke prachtige beloften er op ons wachten aan het einde van onze reis.

Misschien zie je op dit moment niet helemaal hoe alles zal uitwerken, maar geloof me, God is aan het werk achter de schermen. Hij bereidt je voor op iets moois, iets prachtigs.
Het is zo gemakkelijk om te twijfelen wanneer we ons in een periode van wachten bevinden, om te denken dat God ons is vergeten of dat we ons op de verkeerde plek bevinden. Maar laat me je verzekeren: er is geen toeval in Gods plan. Hij houdt van je, Hij heeft je niet vergeten, en Hij weet precies waar je bent en waar je naartoe gaat.

Een krachtige les die we kunnen leren uit het verhaal van Jakob en Leah is het belang van het omarmen van ons proces. Jakob moest van God leren van Leah te houden, haar niet alleen te tolereren maar echt van haar te houden. En uiteindelijk, na veel omzwervingen en uitdagingen, lukte het hem. Hij hield van haar.

En weet je wat er gebeurde toen Jacob zijn verhaal eindigde en hij stierf? Rachel, de vrouw waar hij zo lang naar had verlangd, werd aan de kant van de weg begraven. Maar Jakob werd begraven bij zijn familie en bij … Leah …

Dus, ik wil je aanmoedigen om te blijven vertrouwen, ook als de weg voor ons niet duidelijk lijkt. God is bezig met iets moois, en Hij zal ons uiteindelijk brengen waar we moeten zijn. Laten we ons bekeren van het niet houden van ons proces en ons vertrouwen uitspreken naar God, het vertrouwen op Zijn onfeilbare plan. Streef naar een hart dat klaar is om te omarmen wat God voor ons heeft, wetende dat Hij ons altijd zal leiden.

Door: Christine Bosma

Andere inspirerende blogs

Agenda inspirerende activiteiten

No data was found
15-12-2022
 - 19:15 tot
 21:45 uur