Interview opbouwwerker Gerdine
Een kort interview met Gerdine Yousef-Visser over haar werk als opbouwweker in de kerk
1.Waar ben je opbouwwerker?
Ik ben opbouwwerker in de Verbindingskerk Opende-Kornhorn (PKN).
2. Hoe lang werk je al bij deze kerk?
Ik werk er nu 3 jaar.
3. Waar ben je enthousiast over in je werk?
Ik vind het bijzonder en eervol dat mensen hun persoonlijke verhalen met mij willen delen en dat ik samen met hen mag bidden. Ook geniet ik erg van de gezinsdiensten, waar zo’n gezellige en warme sfeer is. Het preken vind ik erg leuk. Door nu al drie jaar op te trekken met deze gemeente, ga je steeds meer van de mensen houden. Mede door de alpha-cursussen heb ik ook veel gemeenteleden persoonlijk en goed leren kennen en konden we in gesprek gaan over wat we nu eigenlijk persoonlijk geloven. Erg mooi en inspirerend ook.
Wat ik ook erg leuk vind, is dat ik mee mag denken in een dorpsproject. Hoe kunnen we als dorpsgenoten voor elkaar klaar staan. Mooi dat ze ons als kerk daar ook voor hebben gevraagd. Daar word ik blij van.
4. Wat is in het gemeentewerk soms lastig? waar loopt je tegenaan?
Het is soms lastig om een band op te bouwen met de jeugd. Zij komen heel wisselend en dus zie ik ze weinig. Ook vind ik het soms lastig te bepalen wat we wel en wat we niet gaan doen als kerk maar ook persoonlijk, omdat er zoveel goeds is om te doen. We kunnen niet alles! Dat vraagt om keuzes en een duidelijke visie.
5. Welke activiteiten zijn nieuw en aan te bevelen voor andere kerken? Waarom?
Dit jaar ben ik begonnen met een club voor groep 7/8, “Jatov”. Dat is erg leuk om te doen en een mooie leeftijd om als kerk aandacht aan te geven. Ze zijn nog erg open om over God te leren. En zo vorm je wellicht al een groep die straks als tieners ook al een band met elkaar heeft gevormd.
Een ander leuk initiatief dat ze hier in Opende-Kornhorn hebben opgepakt was de Kerstmusical. Door het ontbreken van een dominee op Eerste Kerstdag, heeft de gemeente het plan opgevat om een Kerstmusical te organiseren. Dit werd steeds mooier en groter en werd gedaan met alle generaties. De jongste was 7 en de oudste deelnemer was 77 jaar. Erg samenbindend ook.
Een ander mooi initiatief dat hier is opgepakt, is dat er een groep handige mannen na de verbouwing van de eigen kerk nu ook in Roemenië voor de allerarmsten drie huisjes hebben gebouwd. Uiteindelijk is er een grote groep met 20-ers, 30-ers en ouder richting Roemenië vertrokken. Zowel de activiteit om geld te werven, als het project zelf heeft voor veel onderlinge verbinding gezorgd.
6. Welke andere tip zou je andere kerken willen geven?
Durf te experimenteren. Wees creatief in hoe je diensten invult als er een dominee ontbreekt. Maar ook: Kijk om naar je dorpsgenoten. Wees bezig met de vraag hoe je als kerk de liefde van God aan je dorp kan laten zien. Hoe kan je in je dorp steunend en dienend aanwezig zijn?