Wees het licht (Be the star)

18 april 2024

Wees het licht (Be the star)

18 april 2024

De zomer begint al behoorlijk te komen. Het weer was de laatste weken nog wat bewolkt, maar hoe anders is inmiddels als je op de avond omhoog kijkt. Ik kijk persoonlijk graag naar de sterren en elke keer zie ik wel weer wat nieuws. Het was een uur of elf en de nacht deed langzaam haar intrede. Daar zag ik één ster. Deze ster was fel en scheen prachtig aan de hemel. Als je wat vaker naar de sterren kijkt, zul je zien dat het altijd diezelfde ster is die als eerste zichtbaar wordt. Deze ster deed mij denken aan een Bijbeltekst. Want in de Bijbel staan mooie woorden geschreven over dit stukje van de schepping.

 

In Filippenzen 2: 13-16 schrijft Paulus:

“Want in deze wereld bent u als sterren die het licht van God uitstralen en houd daarbij vast aan het woord dat leven brengt. (Filippenzen 2:15b – 16)”

 

Wij mogen dus als sterren zijn waaraan mensen kunnen zien dat God bestaat. Een bepaalde Engelse vertaling vertaald het op de volgende manier:

“You must shine among them like stars lighting up the sky, as you offer them the message of life.” (Good News Bible, 1992)

 

De eerste vertaling legt de nadruk op leven met Gods woord, de tweede over het vertellen van Zijn woord. Beide zijn waardevol. Het evangelie is niet iets voor jou alleen. God wil namelijk met iedereen een liefdevolle relatie.

 

Een kenmerk van licht is dat het altijd zichtbaar. De enige manier dat mensen het niet kunnen zien is als er iets voorstaat wat het bedekt. Sterren geven ook altijd licht. Ze hoeven daar niet hun best voor te doen. Het is een kenmerk van ze. God heeft ze zo bedacht en gemaakt! Jezus zegt in de Bijbel vaak dat Hij het licht is in de wereld. (joh 8:12). Hij kwam als mens naar de wereld om o.a. dat aan de mensen te laten zien. Hij was dus net als ons geworden om een voorbeeld te zijn. Zijn komst werd 2000 jaar geleden zichtbaar gemaakt door een ster. Deze ster gaf ontzettend veel licht en wees de wijzen uit het oosten letterlijk de weg naar Jezus. Sterren kunnen dus de weg wijzen. Ik liet bovenstaande gedachten even bezinken en toen ik weer omhoog keek was het plaatje in de tussentijd veranderd. Overal waren er sterren bijkomen.

 

Paulus vergelijkt ons dus ook met sterren. Wij mogen het licht (Jezus) laten schijnen over deze wereld. Een licht zijn voor onze vrienden, familie, omgeving, voor iedereen die wij tegen komen. Alleen hoe kun je dat doen? Stel je bent een ster. Om het visueel te maken, een glow-in-de-dark ster. Het leuke aan deze sterren is dat ze licht geven in het donker. Als er licht op valt dan absorbeert hij dat. Hoe meer de ster in het licht is, hoe meer licht hij vast houdt en hoe langer hij schijnt. Als de ster vervolgens op een plek komt waar het donker is geeft de ster licht. Hiervoor hoeft hij niets te doen, het gaat vanzelf! Dit komt omdat het een kenmerk is van een glow-in-de-dark ster. Door in het licht te blijven (Jezus) laad jij op waardoor je vervolgens schijnt voor anderen als het donker is. Soms heb je dat bewust door, maar soms ben je ook onbewust een voorbeeld voor anderen. Het is een kenmerk die de Heilige Geest in ons bewerkstelligd. God wil jou vullen met Zijn liefde waardoor jij gaat dat laat schijnen voor jouw omgeving. Hij wil jou gebruiken. Je bent dan net als die ster voor de wijzen. Je mag mensen de weg wijzen naar Jezus toe. Doordat je straalt val je op. Mensen zullen vragen hoe het komt. Als je dan over Jezus vertelt en wat Hij voor ons gedaan heeft, het offer aan het kruis voor onze zonde en de dood die Hij heeft overwonnen zodat wij bij God kunnen komen, dan valt er een stukje licht op hun glow-in-the-dark ster. 

 

Dit prachtige beeld is bijna elke avond te bewonderen als je eens omhoog kijkt. Het begint met één ster en langzaam komen er allemaal lichtjes bij die de nacht verlicht. Nu zijn er nog veel glow-in-de-dark sterren in deze wereld die nog niet zijn opgeladen. Die nog niet schijnen omdat het Licht (Jezus) nog niet op hen gevallen is of ze het niet willen. Om ook deze mensen te laten schijnen wil God ons gebruiken. Dit door wie wij zijn in Hem, onze houding, daden en de boodschap die wij aan de mensen mogen vertellen.

 

Jezus nam opnieuw het woord. Hij zei: ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’ (Joh 8:12)

Want in deze wereld bent u als sterren die het licht van God uitstralen en houd daarbij vast aan het woord dat leven brengt. (Filippenzen 2:15b – 16)

Want Hij is het, die in u werkzaam is en u in staat stelt te willen en te doen wat in overeenstemming is met zijn plan” (Filippenzen 2:13)

 

Dus “Be the star” voor je omgeving. Blijf in het licht. Zowel in het wandelen met Jezus als aan het vasthouden aan Gods woord (Bijbel). Absorbeer het en je zult Zijn liefde uitstralen omdat God dit in jou gaat bewerkstelligen.

 

Door: Paul Amelink

Vormgever en marketing KerkOverstag

 

PS: Love Shine a Light (een mooi passend lied)

Andere inspirerende blogs

Agenda inspirerende activiteiten

No data was found
15-12-2022
 - 19:15 tot
 21:45 uur